Arhitektura muzeja Getty - izgled i materijali

Muzej Getty – Priča iz (okoline) Holivuda

Na samo pola sata vožnje od čuvene Staze slavnih i Sanset bulevara , u blizini Univerziteta Kalifornija (UCLA), nalazi se kulturološki biser Los Anđelesa – Getijev muzej. Ime je dobio po svom meceni – Džon Pol Getiju (John Paul Getty), čuvenom naftnom mogulu, osnivaču  Geti Fonda, iz koga se finansira, a ulazak je omogućen potpuno besplatno.

Muzej Geti se nalazi u okviru kompleksa Geti Centra (The Getty Centre), koji je za posjetioce otvoren 1997.godine, a dizajnirao ga je arhitekta Ričard Majer (Richard Meier). Centar se nalazi na vrhu brda do koga se dolazi uspinjačom na električni pogon, koji polazi sa parkinga, a odatle se pruža veličanstven pogled na Getijeve vrtove, ulice Los Anđelesa, planinu Santa Monika i Tihi okean.

Pogled na Los Anđeles iz Getty Centra

Pogled na Los Anđeles iz muzejskih vrtova

Arhitektura Getija

Njujorški arhitekta, Ričard Majer , je unio duh moderne u ovaj kompleks, te je kombinovao pravolinijske crte sa zaobljenim elementima. Dvije glavne zgrade je postavio na dva prirodna ruba na vrhu brda koje je povezao sa kreativnim uređenjem prostora,  i na taj način stvorio iluziju otvorenosti i fluidnosti.

Ovaj efekat je dodatno produbljen korišćenjem travertina – žućkastog kamena iz italijanskog kamenoloma. U mnogim travertinskim blokovima se vide ostaci životinja i biljaka, i to Geti Centru daje posebnu svevremensku notu, naročito ako se uzme u obzir da su stari Rimljani koristili ovaj kamen za gradnju Koloseuma.

Fosilni ostaci u mermeru - muzej Getty

Fosilni ostaci u mermeru – muzej Getty

Savjet: Svakog radnog dana muzej Geti nudi besplatne ture o arhitekturi ovog kompleksa. Tura traje 45 minuta, i predlažem da je ne propustite. Čućete neke interesantne činjenice o izgradnji, poput onoga da je iskorišćeno 16 hiljada tona travertina, da svaki travertinski blok ima 126 kilograma, da je ugrađeno 14.820 m2 stakla, da postoje 3200 vrata, da je za izgradnju uloženo jednu milijardu dolara, i mnoge druge.

Pero u mermeru - fosilni ostaci - muzej Getty

Pero u mermeru – fosilni ostaci – muzej Getty

Muzejska postavka Getija

Getijev muzej godišnje posjeti preko 1,3 miliona ljudi, što ga čini jednim od najposjećenijih muzeja u Sjedinjenim Državama. Muzejsku postavku čine razne kolekcije slika i crteža iz Evrope,  iluminirani manuskripti, skulpture, i dekorativna umjetnost, kao i kolekcija evropskih i američkih fotografija 19. i 20.vijeka. Nakon Drugog svjetskog rata, srušena i ranjena Evropa prodavala je dio svog umjetničkog blaga bogatim Amerikancima, i na taj način je dio znamenitih slika i drugih umjetničkih tvorevina došao u posjed porodice Geti. Ovdje ću navesti samo nekoliko najpoznatijih djela koja se čuvaju u muzeju: Van Gogovi Iris, Sezanova Mlada Italijanka za stolom, Klod Moneovi Stogovi pšenice,  Rubensov Lov na kalidonskog vepra, Ticijanov Venus i Adonis, Rembrantova Otmica Evrope,  i mnoga druga.

slika Irisi - Van Gog

Irisi – Van Gog – Digital image courtesy of the Getty’s Open Content Program

 Savjet: Ukoliko nemate puno vremena za razgledanje samog muzeja, predlažem da se pridružite besplatnoj turi sa vodičem, koji će vas provesti kroz najznačajnija djela muzeja. Tura traje cca 60 minuta, i organizuje se dva puta dnevno. Za ovo vrijeme smo vidjeli 5 velikih umjetničkih djela, prvo vodič predstavi sliku, a onda uključi publiku, da aktivno učestvujemo u onome što vidimo. Budite sigurni da takvo predstavljanje umjetnosti u kojoj si baš ti sudionik, ostavlja neumitni utisak, i svaka slika se ureže u sjećanje. Jako dobro, sadržajno, i dojmljivo!

Getijevi vrtovi

Centralni park se prostire na 12.400 m2 i djelo je umjetnika Roberta Irvina. Čine ga prelijepi vrtovi koji se konstatno mijenjaju, zato nikad nisu isti. U centralnom dijelu nalazi se bazen u kome plutaju azaleje.  Staza kojom protiče potok okružena je drvećem, zatim se u obliku vodopada uliva u bazen. Preko 500 različitih vrsta biljaka se koristi za održavanje vrtova. Nažalost, ove vrtove nisam uspjela da vidim jer su se u tom periodu mijenjali, odnošene su stare biljke i sađene nove, a i irigacioni sistem se popravljao.

Savjet: Izgleda da u Getiju za svaki segment postoji besplatna tura, pa što bi posjeta vrtovima bila drugačija! Besplatne ture traju 45 minuta, i ima ih četiri dnevno.

Mermerna terasa na ulasku u muzej Getty

Blještavilo mermera – muzej Getty

Iskreno moram reći da ni sama nisam vjerovala da će me ovaj muzej oduševiti pored toliko velikih evropskih muzeja koje sam posjetila, a onda sam bila zadivljena vizijom, predivnim ambijentom i okolišem, kao i ljudima koji su radili na ovom veličanstvenom zadnju. Bilo mi je drago što sam u gradu filma, glamura, slave, pronašla onaj kutak koji mi je nedostajao, Kutak koji impresionira prvo arhitektonski a onda i umjetničkom vrijednošću koju sadrži među svojim zidovima.

Sve informacije o radnom vremenu muzeja i dodatnim aktivnostima, možete pronaći na njihovoj zvaničnoj web adresi. Srećno razgledanje!

4 Comments

 • Andreas Moser

  30/01/2019 at 22:19

  Wonderful report!

  I didn’t know of this when I was in Los Angeles, but it’s exactly what I would have wanted to get away from all the superficial film stars.

  Reply
  • Ljiljana Lukšić

   31/01/2019 at 18:10

   Thanks, Andreas! I hope you will get another chance to see the Getty Museum in LA.

 • Ivana

  01/02/2019 at 21:57

  Divno, korisno, intrigantno!!! Zainteresuje citaoca na prvo citanje. Destinacija LA svakako za posetiti, a muzej samo uz tvoju asistenciju!!! 😚

  Reply
  • Ljiljana Lukšić

   04/02/2019 at 20:57

   Hvala za komentar. Nadam se da će biti prilike za to… ili je na redu Mets u Njujurku 🙂 ?

Leave a Reply

11 + 16 =