Kako aplicirati za američku turističku vizu

Kako aplicirati za američku turističku vizu - detaljan vodič

Bilo da želiš da prošetaš Stazom slavnih, popneš se na Empire State Building, izvedeš klince u Disney World, ostaneš bez daha nad panoramom Grand Canyon-a, osjetiš ludilo Las Vegasa ili naprosto da posjetiš tetku u Americi, svaki od navedenih „poduhvata“ ne može da počne bez prvog koraka a to je podnošenje zahtjeva za izdavanje turističke vize za Ameriku.

Kako je sve više ljudi koji mi se obraćaju za pomoć za ispunjavanje aplikacije za vizu, odlučila sam da napišem tekst u kome ću objasniti ovaj proces korak po korak i dati korisne savjete.

1. Priprema prije popunjavanja  online aplikacije

 • Pasoš

Obavezno treba provjeriti  validnost pasoša! Potrebno je da je pasoš validan još 6 mjeseci nakon predviđenog boravka u Americi, i da ima makar 2 prazne stranice – za vizu i pečate na granici.

 • Slika dimenzija 5 x 5 cm

Postoje jasna pravila da kakva slika smije ili ne smije da bude: mora da bude čista i jasna, sa bijelom ili svijetlom pozadinom, kosa i uši moraju da se vide, bez naočara i ne smije biti starija od 6 mjeseci.

Jednu sliku treba da izradiš jer je nosiš na intervju, a sliku u digitalnom formatu pošalji sebi na email, biće ti potrebna za popunjavanje aplikacije za turističku vizu.

 • Pripremi kontakt od osobe kod koje ostaješ ili od smještaja koji si rezervisao (tačna adresa, telefon, e-mail).
 • Pripremi okviran plan putovanja – datum planiranog odlaska, koliko planiraš da boraviš u Americi, s kim i kod koga ideš (ne treba da kupuješ avio kartu prije nego ti odobre vizu!)
 • Podsjeti se kada si počeo i završio srednju školu, fakultet, koje poslove si obavljao u zadnjih 5 godina (sa tačnim vremenskim prikazom), pripremi i kontakte svega navedenog (adresa, e-mail, telefon).

2. Popunjavanje online aplikacije DS-160

 • Sva pitanja u formularu DS-160 podijeljenja su u nekoliko kategorija:
 • Početak (odrediš državu gdje apliciraš za vizu, podesiš sigurnosno pitanje i odgovor, testiraš sliku, i dobiješ bar kod – obavezno ga negdje zapiši!)
 • Lične informacije (ime i prezime, datum rođenja, pol, JMBG, bračni status, adresa, brojevi telefona, email adresa, podaci iz pasoša, nalozi na društvenim mrežama)
 • Informacije o putovanju (tip vize za koju apliciraš, detaljan plan putovanja, kontakt u Americi, ko snosi troškove puta itd.)
 • Informacije o USA kontaktu ( ime i prezime, adresa, broj telefona, i sl.)
 • Informacije o porodici (osnovni podaci o ocu i majci, suprugu/supruzi, djeci, koga imaš u Americi)
 • Informacije o poslu/obrazovanju/treninzima

Ovo je jedan od najbitnijih segmenata aplikacije i uvijek preporučujem da se za njega odvoji najviše vremena i posveti posebna pažnja. Detaljno ispiši gdje si radio zadnjih godina, sa svim informacijama o poslodavcu, o tvojim dužnostima na svakom poslu; zatim popuni dio o obrazovanju, takođe detaljno.

Ovdje ćeš dati spisak zemalja koje si posjetio zadnjih 5 godina, koje jezike govoriš, da li si služio vojsku, i navedi ako si član neke organizacije.

 • Bezbjedonosne informacije
 • Ako ti je neko pomogao da popuniš upitnik, možeš navesti i to u aplikaciji, a ako nije, samo odaberi „NO“.
 • Imaš mogućnost da još jednom provjeriš sve informacije prije nego stisneš „Submit“, a nakon toga aplikaciju možeš poslati sebi na email, odštampati potvrdu ili započeti novu aplikaciju.

Nije potrebno da štampaš cijelu aplikaciju radi intervjua, osim ako želiš da imaš neki vid podsjetnika. Dovoljno je odštampati potvrdu sa bar kodom i slikom.

Napomena: Ovdje nisu data sva pitanja, jer se određena pojavljuju u zavisnosti od odgovora na prethodna pitanja u okviru iste ili prethodne kategorije.

 • Turistička viza spada u neimigracione vize, za koju je potrebno popuniti formular DS-160. Oznaka za turističku vizu je B1/B2. Ovo je bitno jer će te u aplikaciji pitati za koji tip vize apliciraš.
 • Ako ne uradiš pripremu koju sam navela u tački 1., za popunjavanje aplikacije biće ti potrebno više od jednog sata. Aplikacija ima nekoliko stranica. Kada si na određenoj stranici, i nisi aktivan 20 sekundi, ta stranica se ponovo učitava, i iznova moraš da je popunjavaš. Ako si neaktivan duže od 15-20 minuta, sesija se resetuje, pa moraš da odeš na početnu stranicu gdje unosiš prvih 5 slova svoga prezimena, godinu rođenja, odabereš sigurnosno pitanje koje je ranije definisano, i tačan odgovor.
 • Odogovori na SVA Detaljno.
 • Jednom kada se aplikacija pošalje, nemaš mogućnosti da je vratiš i ispraviš grešku, osim da započneš novu aplikaciju i tu ispravnu prijaviš za intervju.
 • Za popunjavanje ovog formulara potrebno je da znaš engleski, ali uvijek možeš zatražiti pomoć od nekoga da ti pomogne da zajedno prođete kroz pitanja i odgovore kako bi bio siguran da si nisi pogriješio.
 • Najveći savjet je – NEMOJ DA LAŽEŠ – ni u aplikaciji ni na intervjuu. Prvo, nećeš dobiti vizu, i drugo, samo ćeš da rizikuješ da ti je ne odobre ni narednog puta. Ni onog poslije narednog.

3. Zakazivanje intervjua

Intervju se zakazuje online (NIV Appointment System), nakon što ispuniš i pošalješ aplikaciju.

 • Na početnoj strani popuni podatke u kojem konzulatu/ambasadi apliciraš (zemlje i grad).
 • Na narednoj strani klikni na „Schedule appointment“, a potom ubaci bar kod aplikacije.
 • Zatim popuni ostale podatke (ime i prezime, broj pasoša, broj telefona).
 • U kalendaru potraži datum i vrijeme koje ti odgovara za intervju.
 • Klik na „Submit“. Dobićeš potvrdu zakazanog intervjua koju treba da odštampaš.
 • Ako želiš da promijeniš datum i vrijeme, ponovo pođi na NIV Appointment System, uloguj se sa imenom i prezimenom i brojem potvrde (Confirmation ID), nakon čega ćeš moći da odabereš novi željeni datum.

Savjet: Imaj u vidu da je konzularno odjeljenje ambasade zatvoreno tokom crnogorskih i američkih praznika. Zato planiraj intervju na vrijeme!

check lista dokumenata za intervju za vizu

4. Priprema dokumentacije za intervju za vizu

Postoje obavezna i bitna dokumenta koje moraš da poneseš na intervju, i ona manje bitna ali koja takođe mogu pomoći pri odluci konzularnog osoblja da li da odobre vizu.

Bitna dokumenta su:

 • Pasoš
 • Slika 5×5 cm
 • Novac za administrativnu nadoknadu – MVP fee, koja se u ambasadi u Podgorici plaća na licu mjesta, na šalteru, u gotovini. Tačan iznos nadoknade možeš naći klikom na ovaj link.
 • Potvrda o podnešenoj aplikaciji (DS-160)
 • Potvrda o zakazanom intervjuu
 • Potvrda o zaposlenju (sa naznakom kada je odobren godišnji odmor, i prosječan iznos mjesečne plate); ili za studente – indeks i potvrda o studiranju; ili za penzionere – ovjerena penziona knjižica ili 6 zadnjih čekova penzije.

Nadalje, ukoliko posjeduješ nekretninu na tvoje ime, možeš donijeti izvod iz lista nepokretnosti; potvrdu iz banke o primanjima ili štednji; izvod iz knjige vjenčanih; izvod iz knjige rođenih ako imaš djecu mlađu od 14 godina; dokaz da si vlasnik firme…

Oni koji ne snose sami troškove putovanja, već njihovi roditelji ili staratelji, trebaju da donesu dokaz o visini primanja roditelja/staratelja, i dokaz o zasposlenju.

Na ovome se lista ne završava, možeš pripremiti sve što misliš da ti ide u prilog – nagrade, takmičenja, zahvalnice, volonterski rad. Na primjer, ja sam ponijela pozivnicu za inauguraciju novog američkog vojnog atašea u Crnoj Gori i to sam pokazala konzulu. Međutim, to nije nužno. Najbitnije je da dokažeš da imaš dovoljno finansijskih sredstava da možeš da izneseš put i boravak u Americi, i da imaš razlog da se vratiš u Crnu Goru.

Korisni savjeti za intervju za američku turističku vizu

5. Intervju

Od svih prethodnih koraka, intervju najkraće traje. Osoblje je ljubazno i korektno. Odmah nakon završenog intervjua znaš da li si dobio vizu ili si odbijen. Ko dobije vizu, dolazi po pasoš obično narednog dana. Pasoš može da podigne i neko drugi umjesto tebe, samo treba da ima papir koji dobiješ u ambasadi.

Prvi savjet: Ostavi sve stvari u kolima ili kod kuće, osim dokumenata, jer prolaziš kroz security check 🙂

Drugi savjet: Dođi na vrijeme. U jednom terminu su zakazani intervjui za 6 osoba, i niko nema razloga da te čeka.

Treći savjet: Skoncetriši se, i diši duboko 🙂 Iskoristi vrijeme za intervju na pravi način.

Nakon što dobiješ vizu, možeš da kupiš avio kartu i kreneš u detaljno planiranje obilaska Amerike. U slučaju da ne dobiješ vizu, nemoj odmah da apliciraš za drugu. Razmisli koji su to razlozi zbog kojih si sada obijen, i potrudi se da za narednu prijavu poboljšaš svoje izglede.

Nadam se da sam nekom ovim putem pomogla da se lakše snađeš kroz cio proces apliciranja za američku (turističku) vizu, a ako imaš dodatniih pitanja ili ti treba pomoć za popunjavanje aplikacije, možeš mi pisati putem kontakt forme ili na email: lilystravelnotes@gmail.com.

Vi koji ste već prošli kroz ovaj proces, možete ostaviti komentar ispod teksta, sigurna sam da će biti od koristi narednim aplikantima.

Hvala i srećno!

7 Comments

  • Ljiljana Lukšić

   10/02/2019 at 14:11

   This is something we got used to long time ago. And if you really want to visit Grand Canyon or anthing else in the US, this is obviously a small step. Btw, thanks for mentioning the Tara Canyon, it is truly amazing!

 • nevena

  22/08/2019 at 12:55

  Imam pitanje za deo – select a visa class – ili

  purpose of a trip..

  Nigde ne stoji TOURISM.. ima ponudjeno business and pleasure, ali kad selektujes to ne daje opciju tourism.

  Sta onda raditi?

  Hvala puno!

  Reply
  • Ljiljana Lukšić

   15/03/2020 at 19:14

   Draga Nevena,
   čule smo se emailom pa nisam ovdje odgovarala tada. DA li ste možda uspjeli da dobijete vizu?
   Puno pozdrava.
   Ljilja

 • Maja

  02/03/2020 at 15:58

  Pozdrav. Neko iskustva sa odbijenicom, nakon kog vremena aplicirati i ako nemam kola, kzcu, stan, firmu, samo sam zaposlena, sta mi je jos dodatna veza sa Srbijom??? Hvala… imam i verenika, jedino da zovem onog sa saltera na svadbu pozivnicom… hvala

  Reply
  • Ljiljana Lukšić

   15/03/2020 at 19:15

   Draga Majo,
   čule smo se emailom pa nisam odgovarala ovdje.
   Žao mi je što ste odbijeni, ažurirajte me sa novostima.
   Puno sreće!
   Ljilja

 • Jeremy

  20/04/2021 at 08:41

  เว็บสโบเบ็ต หรือไม่ เอสบีโอเบท จับดุทั้งเป็นเว็บทำเนียบกอบด้วย agent sbobet ใช่ไหมผู้แทนพระองค์
  กระบุงโกยมุทธาข้างในเมืองประเทศไทย เนื่องแต่มีเนื้อความฉลุย ไว ด้วยกันประกอบด้วยการเดิมพันสละให้แสดงทั้งปวงแบบ
  ฝาก-ขอคืน รายได้ทั่ว 24 ครู่ เพราะว่าการเปลืองบริการ
  สโบ เก่งฝากขั้นต่ำ 100 เท้าขนาดนั้น ก็รอบรู้บุกเบิกติดตั้งเดิมพันได้มาแล้ว โดยมีกีฬาเอื้ออำนวยเลือกทำเพลงสาหัสกว่า 500 เกมส์ต่ออาทิตย์ ซึ่งเป็นได้
  ลงสมัครคน สโบเบทได้หลายลู่ทาง
  พร้อมด้วยคล้องโปรแตงโมชั่นได้ทั้งปวง User
  ด้วยจุดแข็งมากหลายทำนองแล้วก็ลงมืออุดหนุน สโบเบ็ต ยังไม่ตายเว็บพนันแผ่นดินปกติสุดขอบ พร้อมด้วยประกอบด้วยเหตุไม่เป็นอันตรายอื้อซ่าที่สุด
  โดยกระแสเว็บไซต์ประกอบด้วยบริการ สโบเบ็ตออนไลน์ ซึ่งมีชีวิตงานโจ้ท้าพนันทางเดินออนไลน์ได้มาล้วนแล้ว 24 มหุรดี
  เช่นกอบด้วยอินเตอร์เน็ตพร้อมทั้งเครื่องมือเข้าไปทำเพลงประเภท สมองกล แท็ปเล็ต หรือไม่มือจับ เพียงนั้น ก็อาจมีอารมณ์ขันเข้ากับ SBO ได้มาจากนั้น
  ทำไมแตะลงสมัคร SBOBET
  อย่างแหล่งหลายๆบุคคลได้รับรู้ สโบเบท เป็นเว็บทิ่มแทงฟุตบอลหัวการตั้งกฎเกณฑ์ภายในทั้งครามครันศกที่ทางทะลุมาสู่เท่าที่ในชันษา 2020 ด้วยสาเหตุหลายๆทำนองรวมหมดข้อความสำคัญ การบริการที่ยอดเยี่ยมถลกบริการมาริช้านานไฟแนนซ์ถาวรอัพเดท ช่องสโบเบ็ตปัจจุบัน ทุก 24 ครู่ เหตุฉะนี้จึงไม่น่าพิสดารตำหนิเพื่ออะไรเว็บบอลเป็นประโยชน์สุดโต่งข้างในประเดี๋ยวนี้หมายถึงเว็บดีฉัน นอกจากนี้กูอีกทั้งมีอยู่จุดดีต่างๆอีกเป็นอันมากดังต่อไปนี้
  Sbobet หัตถ์ถือทางผ่านทิ่มแทงฟุตบอลทะลุทะลวง Mobile ถิ่นที่ฉลุยชำระคืนการง่ายๆเข้าไปกินงานรื่นเริงได้รับทั่ว iphone พร้อมทั้ง android รองรับงานใช้ธุรกิจทั่ววงจรข่ายอินเตอร์เน็ตรวมหมด true ais 3bb cat ToT
  สมมติว่าประกอบด้วยปมลิงก์ ทางเข้าปิ๋ว
  ลิงก์ สโบเบท มาถึงเปล่าคว้า เพียงแค่พลิกผันลิงก์เข้ามากินงานคว้าขวับ กระทำการกำนัลเล่น สโบเบ็ตน้ำมือจับ หาได้ตลอดพื้นดินทุกเมื่อ
  แทงลูกฟุตบอล สโบเบ็ท ขั้นต่ำ 25 เท้า แค่นั้น นอกจากนี้อีกต่างหากเปิดเผยปันออกเดิมพันตลอด แทงบอลยังมีชีวิตอยู่ ตำลูกบอลล่วงหน้า แทงบอลท่อน,ลูกฟุตบอลเต็ป,งัดสนนราคาลูกบอลโศภิตยิ่งในในเวลานี้อีกเหมือนกันหรือไม่ก็จักออกเสียงเช็คผลิตผลฟุตบอลพร้อมด้วยตรอกเว็บได้หวาน ข้อยุติบอล ก็ปฏิบัติการจัดหามาเหมือนกันแค่คลิกเดียวได้ยินผลลัพธ์ลูกบอลบริบูรณ์ทั้งปวงลีกอื้ออึง
  เปิดบริการ Live casino ตลอด 24 ขณะบริการค้างซิโปนยังไม่ตายถ้วนทั้งหมดรูปแบบทั่ว บาคาเริงร่า,
  หลืบเล็ต , อาชญากรราศีมังกร ,
  สิคโบ หรือไม่สมมตอยากทำเพลงสล็อต อิฉันอีกทั้งกอบด้วยบริการเกมส์สล็อตพลัดพรากพวกเกมส์สล็อตชื่อดังนำไว้บริการเป็นแถวเป็นแนวร่วมชุมนุมจบกว่า 400 เกมส์เลยเทียว
  อยากประลองโจ้ สโบเบ็ตออนไลน์ ประทาน ยูสเซอร์
  ทดสอบแสดง กับความน่าเชื่อถือ 500 พระบาท เข้าโจ้ได้มาทุกรายชื่อ แทงชอบรุ่งเช้าเอาคืนรายได้แค่เพียงทำการยินยอมประเด็นแหล่งเขียนไว้ กระทำเพียงเปล่ากี่กระบวนการเฉพาะเรียกคืนเงินได้โดยฉับพลัน
  นี่ทั้งเป็นแค่เพียงจุดดีใสแขวงขนาดนั้นในข้าพเจ้าได้รับเงื้อมาหาเคลื่อน เว็บ สโบ ผิตั้งใจรู้เว็บลูกบอลเฉียบการกำหนดในนี้ กอบด้วยกระไรน่าจะเอาใจใส่เยอะกระทั่งตรงนี้แตะต้องเสี่ยงโชค ลงสมัครเพราะด้วยตนท่านเองต่อจากนั้นแกจักได้ยินเตือนเว็บฟุตบอลในตรงนี้แจ๋วมาสู่แค่ใด
  โปรโมชั่น SBO เป็นบ้าเป็นหลังสุดขอบ
  เว็บพนันขันต่อสโบเบ็ตกอบด้วยโปรแตงโมชั่นบริการเป็นการใหญ่ ซึ่งเมื่อสมัคร SBO แล้วไป ประกอบด้วยอำนาจสารภาพโปรแตงโมชั่น
  เท่าเทียมกักด่านทั้งหมด User
  เพราะว่ามีโปรแตงโมชั่นส่งให้ทุกวรรณะงานพนัน ไม่ว่าจะดำรงฐานะ โปรแตงโมชั่นกะซวกฟุตบอล โปรโมชั่นติดอยู่ซิโปน โปรโมชั่นหวยออนไลน์ เป็นอาทิ
  โปรโมชั่น sbobet มีอยู่ปันออกคัดเลือกเยอะแยะหัวพร้อมกับยังมีชีวิตอยู่โปรโมชั่นแหล่งปกติมัสดกกว่าเว็บเทวดาอื่นข้างในเมืองสยาม เพราะฉะนั้นสมมติว่าอาลัยอาวรณ์เว็บกะซวกบอลในมีอยู่โปรแตงโมชั่นโศภายอด จักจำต้องนึกถึงหมู่เรา เป็นอันตลับเบื้องต้น
  ถ้าสมมุติตอแยพร้อมทั้งปรารถนาสมัครตำลูกฟุตบอล อย่างไรก็ดียังมิชำนัญตักเตือนเว็บของดีฉันมีโปรแตงโมชั่นฤๅน้อย กระผมอีกต่างหากประกอบด้วย Promotion โปร่งด้านมาหาเลี้ยงดูทุกท่านได้รับเรียนรู้เกี่ยวกับเช่นเดียวกัน เนื่องด้วยเว็บสรรพสิ่งฉันเอ่ยเหมายังมีชีวิตอยู่เว็บลูกบอลบริเวณกอบด้วยโปรก่ายกองสุดขอบแห่งโอกาสนี้
  เกี่ยวกับโปรแตงโมชั่นประชุมจบแผ่นดินเพียบแม้ 7 โปรแกรมด้วยว่าห้าม สมมติคือเว็บบอลเจ้าอื่นๆอาจหาญมีอยู่โปรโมชั่นแค่เพียง 1 – 2
  โปรแกรมเหมือนแค่นั้น

  Reply

Leave a Reply

nine + four =