Kako aplicirati za američku turističku vizu

Kako aplicirati za američku turističku vizu - detaljan vodič

Bilo da želiš da prošetaš Stazom slavnih, popneš se na Empire State Building, izvedeš klince u Disney World, ostaneš bez daha nad panoramom Grand Canyon-a, osjetiš ludilo Las Vegasa ili naprosto da posjetiš tetku u Americi, svaki od navedenih „poduhvata“ ne može da počne bez prvog koraka a to je podnošenje zahtjeva za izdavanje turističke vize za Ameriku.

Kako je sve više ljudi koji mi se obraćaju za pomoć za ispunjavanje aplikacije za vizu, odlučila sam da napišem tekst u kome ću objasniti ovaj proces korak po korak i dati korisne savjete.

1. Priprema prije popunjavanja  online aplikacije

 • Pasoš

Obavezno treba provjeriti  validnost pasoša! Potrebno je da je pasoš validan još 6 mjeseci nakon predviđenog boravka u Americi, i da ima makar 2 prazne stranice – za vizu i pečate na granici.

 • Slika dimenzija 5 x 5 cm

Postoje jasna pravila da kakva slika smije ili ne smije da bude: mora da bude čista i jasna, sa bijelom ili svijetlom pozadinom, kosa i uši moraju da se vide, bez naočara i ne smije biti starija od 6 mjeseci.

Jednu sliku treba da izradiš jer je nosiš na intervju, a sliku u digitalnom formatu pošalji sebi na email, biće ti potrebna za popunjavanje aplikacije za turističku vizu.

 • Pripremi kontakt od osobe kod koje ostaješ ili od smještaja koji si rezervisao (tačna adresa, telefon, e-mail).
 • Pripremi okviran plan putovanja – datum planiranog odlaska, koliko planiraš da boraviš u Americi, s kim i kod koga ideš (ne treba da kupuješ avio kartu prije nego ti odobre vizu!)
 • Podsjeti se kada si počeo i završio srednju školu, fakultet, koje poslove si obavljao u zadnjih 5 godina (sa tačnim vremenskim prikazom), pripremi i kontakte svega navedenog (adresa, e-mail, telefon).

2. Popunjavanje online aplikacije DS-160

 • Sva pitanja u formularu DS-160 podijeljenja su u nekoliko kategorija:
 • Početak (odrediš državu gdje apliciraš za vizu, podesiš sigurnosno pitanje i odgovor, testiraš sliku, i dobiješ bar kod – obavezno ga negdje zapiši!)
 • Lične informacije (ime i prezime, datum rođenja, pol, JMBG, bračni status, adresa, brojevi telefona, email adresa, podaci iz pasoša, nalozi na društvenim mrežama)
 • Informacije o putovanju (tip vize za koju apliciraš, detaljan plan putovanja, kontakt u Americi, ko snosi troškove puta itd.)
 • Informacije o USA kontaktu ( ime i prezime, adresa, broj telefona, i sl.)
 • Informacije o porodici (osnovni podaci o ocu i majci, suprugu/supruzi, djeci, koga imaš u Americi)
 • Informacije o poslu/obrazovanju/treninzima

Ovo je jedan od najbitnijih segmenata aplikacije i uvijek preporučujem da se za njega odvoji najviše vremena i posveti posebna pažnja. Detaljno ispiši gdje si radio zadnjih godina, sa svim informacijama o poslodavcu, o tvojim dužnostima na svakom poslu; zatim popuni dio o obrazovanju, takođe detaljno.

Ovdje ćeš dati spisak zemalja koje si posjetio zadnjih 5 godina, koje jezike govoriš, da li si služio vojsku, i navedi ako si član neke organizacije.

 • Bezbjedonosne informacije
 • Ako ti je neko pomogao da popuniš upitnik, možeš navesti i to u aplikaciji, a ako nije, samo odaberi „NO“.
 • Imaš mogućnost da još jednom provjeriš sve informacije prije nego stisneš „Submit“, a nakon toga aplikaciju možeš poslati sebi na email, odštampati potvrdu ili započeti novu aplikaciju.

Nije potrebno da štampaš cijelu aplikaciju radi intervjua, osim ako želiš da imaš neki vid podsjetnika. Dovoljno je odštampati potvrdu sa bar kodom i slikom.

Napomena: Ovdje nisu data sva pitanja, jer se određena pojavljuju u zavisnosti od odgovora na prethodna pitanja u okviru iste ili prethodne kategorije.

 • Turistička viza spada u neimigracione vize, za koju je potrebno popuniti formular DS-160. Oznaka za turističku vizu je B1/B2. Ovo je bitno jer će te u aplikaciji pitati za koji tip vize apliciraš.
 • Ako ne uradiš pripremu koju sam navela u tački 1., za popunjavanje aplikacije biće ti potrebno više od jednog sata. Aplikacija ima nekoliko stranica. Kada si na određenoj stranici, i nisi aktivan 20 sekundi, ta stranica se ponovo učitava, i iznova moraš da je popunjavaš. Ako si neaktivan duže od 15-20 minuta, sesija se resetuje, pa moraš da odeš na početnu stranicu gdje unosiš prvih 5 slova svoga prezimena, godinu rođenja, odabereš sigurnosno pitanje koje je ranije definisano, i tačan odgovor.
 • Odogovori na SVA Detaljno.
 • Jednom kada se aplikacija pošalje, nemaš mogućnosti da je vratiš i ispraviš grešku, osim da započneš novu aplikaciju i tu ispravnu prijaviš za intervju.
 • Za popunjavanje ovog formulara potrebno je da znaš engleski, ali uvijek možeš zatražiti pomoć od nekoga da ti pomogne da zajedno prođete kroz pitanja i odgovore kako bi bio siguran da si nisi pogriješio.
 • Najveći savjet je – NEMOJ DA LAŽEŠ – ni u aplikaciji ni na intervjuu. Prvo, nećeš dobiti vizu, i drugo, samo ćeš da rizikuješ da ti je ne odobre ni narednog puta. Ni onog poslije narednog.

3. Zakazivanje intervjua

Intervju se zakazuje online (NIV Appointment System), nakon što ispuniš i pošalješ aplikaciju.

 • Na početnoj strani popuni podatke u kojem konzulatu/ambasadi apliciraš (zemlje i grad).
 • Na narednoj strani klikni na „Schedule appointment“, a potom ubaci bar kod aplikacije.
 • Zatim popuni ostale podatke (ime i prezime, broj pasoša, broj telefona).
 • U kalendaru potraži datum i vrijeme koje ti odgovara za intervju.
 • Klik na „Submit“. Dobićeš potvrdu zakazanog intervjua koju treba da odštampaš.
 • Ako želiš da promijeniš datum i vrijeme, ponovo pođi na NIV Appointment System, uloguj se sa imenom i prezimenom i brojem potvrde (Confirmation ID), nakon čega ćeš moći da odabereš novi željeni datum.

Savjet: Imaj u vidu da je konzularno odjeljenje ambasade zatvoreno tokom crnogorskih i američkih praznika. Zato planiraj intervju na vrijeme!

check lista dokumenata za intervju za vizu

4. Priprema dokumentacije za intervju za vizu

Postoje obavezna i bitna dokumenta koje moraš da poneseš na intervju, i ona manje bitna ali koja takođe mogu pomoći pri odluci konzularnog osoblja da li da odobre vizu.

Bitna dokumenta su:

 • Pasoš
 • Slika 5×5 cm
 • Novac za administrativnu nadoknadu – MVP fee, koja se u ambasadi u Podgorici plaća na licu mjesta, na šalteru, u gotovini. Tačan iznos nadoknade možeš naći klikom na ovaj link.
 • Potvrda o podnešenoj aplikaciji (DS-160)
 • Potvrda o zakazanom intervjuu
 • Potvrda o zaposlenju (sa naznakom kada je odobren godišnji odmor, i prosječan iznos mjesečne plate); ili za studente – indeks i potvrda o studiranju; ili za penzionere – ovjerena penziona knjižica ili 6 zadnjih čekova penzije.

Nadalje, ukoliko posjeduješ nekretninu na tvoje ime, možeš donijeti izvod iz lista nepokretnosti; potvrdu iz banke o primanjima ili štednji; izvod iz knjige vjenčanih; izvod iz knjige rođenih ako imaš djecu mlađu od 14 godina; dokaz da si vlasnik firme…

Oni koji ne snose sami troškove putovanja, već njihovi roditelji ili staratelji, trebaju da donesu dokaz o visini primanja roditelja/staratelja, i dokaz o zasposlenju.

Na ovome se lista ne završava, možeš pripremiti sve što misliš da ti ide u prilog – nagrade, takmičenja, zahvalnice, volonterski rad. Na primjer, ja sam ponijela pozivnicu za inauguraciju novog američkog vojnog atašea u Crnoj Gori i to sam pokazala konzulu. Međutim, to nije nužno. Najbitnije je da dokažeš da imaš dovoljno finansijskih sredstava da možeš da izneseš put i boravak u Americi, i da imaš razlog da se vratiš u Crnu Goru.

Korisni savjeti za intervju za američku turističku vizu

5. Intervju

Od svih prethodnih koraka, intervju najkraće traje. Osoblje je ljubazno i korektno. Odmah nakon završenog intervjua znaš da li si dobio vizu ili si odbijen. Ko dobije vizu, dolazi po pasoš obično narednog dana. Pasoš može da podigne i neko drugi umjesto tebe, samo treba da ima papir koji dobiješ u ambasadi.

Prvi savjet: Ostavi sve stvari u kolima ili kod kuće, osim dokumenata, jer prolaziš kroz security check 🙂

Drugi savjet: Dođi na vrijeme. U jednom terminu su zakazani intervjui za 6 osoba, i niko nema razloga da te čeka.

Treći savjet: Skoncetriši se, i diši duboko 🙂 Iskoristi vrijeme za intervju na pravi način.

Nakon što dobiješ vizu, možeš da kupiš avio kartu i kreneš u detaljno planiranje obilaska Amerike. U slučaju da ne dobiješ vizu, nemoj odmah da apliciraš za drugu. Razmisli koji su to razlozi zbog kojih si sada obijen, i potrudi se da za narednu prijavu poboljšaš svoje izglede.

Nadam se da sam nekom ovim putem pomogla da se lakše snađeš kroz cio proces apliciranja za američku (turističku) vizu, a ako imaš dodatniih pitanja ili ti treba pomoć za popunjavanje aplikacije, možeš mi pisati putem kontakt forme ili na email: lilystravelnotes@gmail.com.

Vi koji ste već prošli kroz ovaj proces, možete ostaviti komentar ispod teksta, sigurna sam da će biti od koristi narednim aplikantima.

Hvala i srećno!

6 Comments

  • Ljiljana Lukšić

   10/02/2019 at 14:11

   This is something we got used to long time ago. And if you really want to visit Grand Canyon or anthing else in the US, this is obviously a small step. Btw, thanks for mentioning the Tara Canyon, it is truly amazing!

 • nevena

  22/08/2019 at 12:55

  Imam pitanje za deo – select a visa class – ili

  purpose of a trip..

  Nigde ne stoji TOURISM.. ima ponudjeno business and pleasure, ali kad selektujes to ne daje opciju tourism.

  Sta onda raditi?

  Hvala puno!

  Reply
  • Ljiljana Lukšić

   15/03/2020 at 19:14

   Draga Nevena,
   čule smo se emailom pa nisam ovdje odgovarala tada. DA li ste možda uspjeli da dobijete vizu?
   Puno pozdrava.
   Ljilja

 • Maja

  02/03/2020 at 15:58

  Pozdrav. Neko iskustva sa odbijenicom, nakon kog vremena aplicirati i ako nemam kola, kzcu, stan, firmu, samo sam zaposlena, sta mi je jos dodatna veza sa Srbijom??? Hvala… imam i verenika, jedino da zovem onog sa saltera na svadbu pozivnicom… hvala

  Reply
  • Ljiljana Lukšić

   15/03/2020 at 19:15

   Draga Majo,
   čule smo se emailom pa nisam odgovarala ovdje.
   Žao mi je što ste odbijeni, ažurirajte me sa novostima.
   Puno sreće!
   Ljilja

Leave a Reply

nine − eight =